WAD

Op fietsafstand van Warffum ligt Noordpolderzijl: het kleinste open zeehaventje van Nederland. Voor veel mensen 'het einde van de wereld'. Want achter de dijk, is de natuur koning en lonkt werelderfgoed Waddenzee.

Alleen op een eiland
Begin jaren zeventig vertrokken de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers vanuit Noordpolderzijl naar Rottummerplaat waar ze ieder zeven dagen in 'eenzaamheid' doorbrachten. Zij deden dit voor het radioprogramma Alleen op een eiland dat door VARA en de AVRO werd uitgezonden. Het enige contact dat de schrijvers met de buitenwereld hadden, was dagelijks een kort contact per mobilofoon met radioproducer Willem Ruis die in het toenmalige Hotel de Breedenburg in Warffum verbleef.

Bob Dylan in Noordpolderzijl
Ook wil het verhaal dat de muzikant Bob Dylan op een dag gesignaleerd werd in 't Zielhoes, het café aan de dijk bij Noordpolderzijl. Dylan vond het Hoogeland mooi en ging er wel eens fietsen. De streek, het landschap, deed hem denken aan het gebied waar hij vandaan kwam, Duluth, Minnesota. Tenminste dat beschrijft journalist Herman Sandman in zijn verhaal 'Bob Dylan in Noordpolderzijl'


(beeld Noordpolderzijl, Web Stories 2016)